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Registros recuperados : 22 | |
1. | | TORREZAN, R.; ROCHA, J. E. D.; ESCUDINI, J. R. de O.; GOMES, L. P.; RIBEIRO, M. C. B.; BOECHAT, J. U. D.; VIDIGAL, J. G.; ABRAHÃO, S. A.; MAÇÃO, P. C.; SILVA, R. S. M. da. Ações de popularização de ciência e tecnologia de alimentos na região de Bom Jesus do Itabapoana. In: ENCONTRO INTERNACIONAL DE DIVULGADORES DA CIÊNCIA, 2., 2013, Rio de Janeiro. Anais... Rio de Janeiro: UFRJ, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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2. | | ALÉCIO, M. R.; FAZOLIN, M.; ESTRELA, J. L. V.; ANDRADE NETO, R. de C.; ALVES, S. B.; ALBUQUERQUE, E. S. de; DAMACENO, J. E. de O.; MONTEIRO, A. F. M.; CAVALCANTE, A. S. da S.; OLIVEIRA, P.; GOMES, L. P.; SILVA, I. M. da. Atividade inseticida do extrato de Derris scandens Aubl. sobre lagartas de Spodoptera frugiperda (J. E. Smith, 1797) (Lepidoptera: Noctuidae) In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE AGROECOLOGIA DO ACRE, 1., 2013, Rio Branco, AC. A agroecologia na Amazônia Ocidental: Acre: desafios e perspectivas para o futuro: [anais]. Cruzeiro do Sul, AC: UFAC, 2013. p. 83-85. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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3. | | LIMA, T. M.; MENEZES, R. G. de; SILVA, G. D. da; BAHIA, R. B. C.; SOUZA JUNIOR, L. C.; RESENDE, A. V. de; MARTINS, E. de S.; SAES, G. S.; PINHO, F. E. C.; NEDER, R. D.; SANTOS, A. A.; SANTOS JUNIOR, W. A. dos; GOMES, L. P.; SILVA, S. N. da; ORMOND, M. M.; GANZER, E. G.; FALEIRO, A. S. G.; JOSE, M. R.; MUNIZ, D. H. de F.; FREITAS, L. L.; PINHEIRO, J. M. Avaliação de rochas calcárias e fosfatadas para insumos agrícolas do Estado de Mato Grosso. Cuiabá: CPRM: METAMAT, 2008. 178 p. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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5. | | FAZOLIN, M.; ESTRELA, J. V. E.; MONTEIRO, A. F. M.; SILVA, I. M. da; GOMES, L. P.; SILVA, M. S. de F. Combining the essential oil of Piper aduncum L. with commercial insecticides. Semina. Ciências Agrárias, Londrina, v. 37, n. 6, p. 3903-3914, nov./dez. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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6. | | GOMES, L. P.; NASCIMENTO, F. S. S.; BORGES, V.; MARINHO, J. T. de S.; SIVIERO, A.; SANTOS, R. C. dos. Componentes de variância e parâmetros genéticos de variedades tradicionais de feijão-caupi. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 8., 2015, Goiânia. Anais... Goiânia: SBMP, 2015. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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7. | | GOMES, L. P.; AZEVEDO, H. N. de; MENDONÇA, M. S. de; ARAÚJO, A. M. de; SANTOS, V. B. dos; LIMA, S. R.; MARINHO, J. T. de S. Divergência genética entre acessos de feijão-caupi por meio de análise multivariada. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 4., 2016, Sorriso, MT. Feijão-caupi: avanços e desafios tecnológicos e de mercado: resumos. Brasília, DF : Embrapa, 2016. p. 170. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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8. | | ESTRELA, J. L. V.; FAZOLIN, M.; SILVA, I. M. da; SILVA, M. S. de F.; GOMES, L. P. Mistura de óleos essenciais de Piper hispidinervum e Piper aduncum no controle de Spodoptera frugiperda. In: SIMPÓSIO DE ENTOMOLOGIA, 4., 2013, Viçosa, MG. Caderno de resumos. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2013. p. 51. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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11. | | MENDONÇA, M. S. de; GOMES, L. P.; ARAÚJO, A. M. de; SANTOS, V. B. dos; MARINHO, J. T. de S. Parâmetros genéticos em genótipos do feijão-caupi de porte semiprostado em Rio Branco, AC. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 4., 2016, Sorriso, MT. Feijão-caupi: avanços e desafios tecnológicos e de mercado: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 184. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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12. | | FAZOLIN, M.; ESTRELA, J. L. V.; MONTEIRO, A. F. M.; GOMES, L. P.; SILVA, I. M. da; SILVA, M. S. de F. Potencial sinérgico do óleo de Piper aduncum para inseticidas formulados com misturas de princípios ativos. Revista de Ciências Agrárias/Amazonian Journal of Agricultural and Environmental Sciences, Belém, PA, v. 59, n. 4, p. 362-369, out./dez. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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13. | | ESTRELA, J. L. V.; FAZOLIN, M.; SILVA, I. M. da; GOMES, L. P.; SILVA, M. S. F.; ARGOLO, V. M.; MONTEIRO, A. F. M. Preparados homeopáticos no controle de Spodoptera frugiperda (J. E. Smith, 1797). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 24., 2012, Curitiba. Anais... Curitiba: SEB: UFPR, 2012. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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14. | | GOMES, L. P.; FAZOLIN, M.; SILVA, I. M. da; ESTRELA, J. L. V.; SILVA, M. S. de F. Redução da dose comercial carbaril sinergizado com óleo pimenta-de-macaco para controle de Cerotoma tingomarianus no feijão. In: SIMPÓSIO DE ENTOMOLOGIA, 4., 2013, Viçosa, MG. Caderno de resumos. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2013. p. 83 Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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15. | | SILVA, M. S. de F.; FAZOLIN, M.; ESTRELA, J, L. V.; GOMES, L. P.; SILVA, I. M. Redução da dose comercial de inseticidas inibidores da síntese de quitina em combinação com óleo de P. aduncum. In: SIMPÓSIO DE ENTOMOLOGIA, 4., 2013, Viçosa, MG. Caderno de resumos. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2013. p. 48. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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16. | | SILVA, I. M. da; ESTRELA, J. L. V.; GOMES, L. P.; SILVA, M. S. de F.; FAZOLIN, M. Redução da dose de fosforados com Piper aduncum no controle de Spodoptera frugiperda em plantas de milho. In: SIMPÓSIO DE ENTOMOLOGIA, 4., 2013, Viçosa, MG. Caderno de resumos. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2013. p. 84. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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17. | | GOMES, L. P.; AZEVEDO, H. N. de; MENDONÇA, M. S. de; SANTOS, V. B. dos; LIMA, S. R.; MARINHO, J. T. de S.; NASCIMENTO, F. S. S. do. Seleção de genótipos de feijão-caupi pelo ordenamento genotípico via metodologia REML/BLUP. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 4., 2016, Sorriso, MT. Feijão-caupi: avanços e desafios tecnológicos e de mercado: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 192. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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18. | | FAZOLIN, M.; ESTRELA, J. L. V.; MONTEIRO, A. F. M.; SILVA, I. M. da; GOMES, L. P. Sinérgico alternativo para inseticidas inibidores de acetilcolinesterase. Revista Agro@mbiente On-line, Boa Vista, v. 11, n. 3, p. 232-240, jul./set. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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19. | | FAZOLIN, M.; ESTRELA, J. L. V.; MEDEIROS, A. F. M.; GOMES, L. P.; SILVA, I. M. da; SILVA, M. S. de F. Sinérgico alternativo para o manejo da resistência da lagarta-do-cartucho do milho a piretróides. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 14, n. 3, p. 316-325, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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20. | | FAZOLIN, M.; ESTRELA, J. L. V.; MONTEIRO, A. F. M.; GOMES, L. P.; SILVA, I. M. da; SILVA, M. S. de F. Sinérgico alternativo para o manejo da resistência da lagarta-do-cartucho do milho a piretróides. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 14, n. 3, p. 316-325, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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Registros recuperados : 22 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
29/11/2022 |
Data da última atualização: |
29/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
JIMENEZ, E. J. M.; MARTINS, P. M. M.; VILELA, A. L. de O.; BATISTA, N. N.; ROSA, S. D. V. F. da; DIAS, D. R.; SCHWAN, R. F. |
Afiliação: |
EMERSON JOSUE MARTINEZ JIMENEZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; PAMELA MYNSEN MACHADO MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ANA LUIZA DE OLIVEIRA VILELA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; NADIA NARA BATISTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa; DISNEY RIBEIRO DIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ROSANE FREITAS SCHWAN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS. |
Título: |
Influence of anaerobic fermentation and yeast inoculation on the viability, chemical composition, and quality of coffee. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Bioscience, v. 51, 102218, 2023. |
Páginas: |
9 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.fbio.2022.102218 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Microbial metabolites produced during fermentation migrate into the coffee and can influence the decrease in seed viability and coffee quality. This study evaluated the effects of physiological changes in seed viability on the sensory quality of the beverage using starter cultures through self-induced anaerobic fermentation (SIAF) in Coffea arabica L. for natural and pulped coffee. The yeasts were monitored by real-time polymerase chain reaction (qPCR). High-performance liquid chromatography (HPLC) detected citric, malic, and succinic acids in all fermented coffees. Furthermore, lactic acid was mainly identified in those coffees processed by the SIAF method. Volatile compounds (40) were detected by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). Alterations in physiological quality were identified, with decreased embryonic viability and cell membrane damage by tetrazolium and electrical conductivity tests. All fermented coffees obtained scores above 80 points. The Torulospora delbrueckii yeast got the best score (86.50) in pulped coffee, and the Candida parapsilosis yeast received the highest score (85.90) in the natural coffee using the SIAF method. The coffees were characterized by aromas and flavors of citrus, caramel, honey, chocolate, and chestnut. The coffee fermentation process with yeast inoculation affected the coffee bean viability but not the beverage's sensory quality, indicating that the use of yeast starters by SIAF favors the production of specialty coffees with differentiated sensory characteristics. MenosMicrobial metabolites produced during fermentation migrate into the coffee and can influence the decrease in seed viability and coffee quality. This study evaluated the effects of physiological changes in seed viability on the sensory quality of the beverage using starter cultures through self-induced anaerobic fermentation (SIAF) in Coffea arabica L. for natural and pulped coffee. The yeasts were monitored by real-time polymerase chain reaction (qPCR). High-performance liquid chromatography (HPLC) detected citric, malic, and succinic acids in all fermented coffees. Furthermore, lactic acid was mainly identified in those coffees processed by the SIAF method. Volatile compounds (40) were detected by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). Alterations in physiological quality were identified, with decreased embryonic viability and cell membrane damage by tetrazolium and electrical conductivity tests. All fermented coffees obtained scores above 80 points. The Torulospora delbrueckii yeast got the best score (86.50) in pulped coffee, and the Candida parapsilosis yeast received the highest score (85.90) in the natural coffee using the SIAF method. The coffees were characterized by aromas and flavors of citrus, caramel, honey, chocolate, and chestnut. The coffee fermentation process with yeast inoculation affected the coffee bean viability but not the beverage's sensory quality, indicating that the use of yeast starters by SIAF favors the production of specialty coffees with... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus NAL: |
Anaerobic conditions; Fermentation; Seed quality. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148954/1/Influence-of-anaerobic-fermentation-and-yeast-inoculation-on-the-viability.pdf
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Marc: |
LEADER 02355naa a2200265 a 4500 001 2148954 005 2022-11-29 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.fbio.2022.102218$2DOI 100 1 $aJIMENEZ, E. J. M. 245 $aInfluence of anaerobic fermentation and yeast inoculation on the viability, chemical composition, and quality of coffee.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a9 p. 520 $aMicrobial metabolites produced during fermentation migrate into the coffee and can influence the decrease in seed viability and coffee quality. This study evaluated the effects of physiological changes in seed viability on the sensory quality of the beverage using starter cultures through self-induced anaerobic fermentation (SIAF) in Coffea arabica L. for natural and pulped coffee. The yeasts were monitored by real-time polymerase chain reaction (qPCR). High-performance liquid chromatography (HPLC) detected citric, malic, and succinic acids in all fermented coffees. Furthermore, lactic acid was mainly identified in those coffees processed by the SIAF method. Volatile compounds (40) were detected by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). Alterations in physiological quality were identified, with decreased embryonic viability and cell membrane damage by tetrazolium and electrical conductivity tests. All fermented coffees obtained scores above 80 points. The Torulospora delbrueckii yeast got the best score (86.50) in pulped coffee, and the Candida parapsilosis yeast received the highest score (85.90) in the natural coffee using the SIAF method. The coffees were characterized by aromas and flavors of citrus, caramel, honey, chocolate, and chestnut. The coffee fermentation process with yeast inoculation affected the coffee bean viability but not the beverage's sensory quality, indicating that the use of yeast starters by SIAF favors the production of specialty coffees with differentiated sensory characteristics. 650 $aAnaerobic conditions 650 $aFermentation 650 $aSeed quality 650 $aCoffea Arábica 700 1 $aMARTINS, P. M. M. 700 1 $aVILELA, A. L. de O. 700 1 $aBATISTA, N. N. 700 1 $aROSA, S. D. V. F. da 700 1 $aDIAS, D. R. 700 1 $aSCHWAN, R. F. 773 $tFood Bioscience$gv. 51, 102218, 2023.
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